Ветеринар в Люлин - VET STAR CLINIC
Ветеринарна клиника Люлин
111111111111111111

Алергиите са свръхреакция на имунната система 

Когато хора или животни реагират на субстанции от тяхната околна среда чрез болестни симптоми – то те страдат от алергична реакция. Причинителите – така наречени алергени – включват полен, спори на плесени, прашни акари както и протеина в храната. Хранителната алергия, която протеинът причинява е третият най-често срещан тип алергии сред кучетата.

Резултат с изображение за allergens

Причинители и симптоми

Предразположението към алергии най-често е наследено от малките кученца. Проявлението, обаче, зависи от много фактори. Първоначалните сигнали на болестта обикновено се развиват месеци или години след контакта с алергена. В началото симптоматика се проявява само за кратко време, което се увеличава всеки път когато се установи контакт. Алергиите често се проявяват под формата на сърбеж, който може да доведе до кожно възпаление. Наблюдават се зачервявания в различни участъци на телото-вътрешната страна на краката, лапите, вътрешната част на ушната мида, които обикновено са съпроводени със силен сърбеж и различни по степен кожни поражения.Хранителни проблеми като повръщане, диария, дихателни проблеми, придружени от кашляне, кихане или недостиг на въздух са по-рядко срещани. Докато алергичните хора обикновено реагират на храната веднага, то при кучетата първоначалната реакция възниква часове или дори дни по-късно. Затова – е много трудно да се диагностицира хранителна алергия.

Резултат с изображение за dermatitis alergica in dogsСвързано изображение

Проблеми с протеините

Хранителните алергии най-често са свързани с определени хранителни протеини, които се съдържат във всяка кучешка храна. Изследвания са установили, че това са обикновено протеини от пилешко, телешко, свинско, соя, мляко и млечни продукти или зърно (пшеница, заради съдържанието на глутен ) Рибата и оризът, обаче, рядко предизвикват алергии.

Разпознаване на хранителни алергии

 

Често е много трудно да се постави надеждна диагноза

Много полезно може да бъде наблюдаването на вашето животно. Сърбеж, причинен от хранителна алергия, може да създава проблеми през цялата година, а симптоми, причинени от трева или полени отшумяват след летните месеци. Albert Heim Foundation проведе изследване, за да определи какви методи на диагностика на хранителни алергии съществуват и до каква степен може да се разчита на тях. Резултатите са следните:

Диета с изключване

Метод, който често се прилага при хора и животни. В този случай кучето се храни със съставки, които не предизвикват алергични реакции – например серия хипоалергенна диета– за дълъг период от време. Ако състоянието на кучето се подобри в дългосрочен план, съставките, които са били използвани преди това и изключени – се добавят към диетата. Ако симптомите се проявят отново в рамките на 14 дни, то може да се приеме, че кучето има хранителна алергия. Този метод може да се използва само за да се установи определена група, но не и конкретен причинител. Отговорността за продължителен успех тук е на семейството – смислен резултат може да буде постигнат само с дълготрайни и постоянни усилия.

Провокиращ тест

При този тест кучето се храни с храна съдържаща предполагаеми неподходящи протеини – докато се проявят алергични симптоми. За съжаление този тест не е точен и освен това е много трудно да се разграничи хранителната алергия от други болестни прояви. Въпреки това – е полезно да знаете към кои протеини кучето ви реагира, за да бъдат избегнати бъдещи хранителни проблеми.

Тест за алергии в лигавицата на дебелото черво

Работи по подобен начин на теста за кожни алергии в хуманната медицина. Подозрителни протеини се инжектират в лигавицата на дебелото черво под анистезия. Ветеринарният лекар може да провери реакцията на лигавицата или да вземе тъканни проби с ендоскоп. Този метод често се използва за кучета с хронична диария. Според изследвания този тест бързо идентифицира хранителните съставки, на които кучето реагира. Този тест е добро средство за определяне на оптимален хранителен режим.

Кръвен тест

Често използван, за да определи фактори – алергени за животните. Измерват се антителата в кръвта (IgE и IgM). Този метод е бил възприет от хуманната медицина. Въпреки това много малко се знае за това дали нивата на IgE в кръвта на кучето позволяват да се заключи, че то има хранителна алергия. Според Albert Heim Foundation няма разлика в изследванията на здрави животни и кучета с хранителни алергии, парвовирус и червеи. Кръвният тест не е много полезен при изясняване на хранителни алергии при кучета!

В резюме

Диетата с изключване е продължителен метод, при който отговорността лежи на собственика и неговите роднини. Само стриктно придържане към хранителния режим може да помогне за ефективно идентифициране на алергенния потенциал. Провокиращият тест се използва неохотно, защото се провокират симптоми, които бихте искали да спестите на вашето куче. Тестът за алергии в лигавицата на дебелото черво трябва да бъде извършен под анистезия. Въпреки това – това е изключително надежден метод за правилно определяне на протеини-алергени и много улеснява избора на подходяща храна. Според различни изследвания кръвният тест не е подходящ за диагностициране на хранителни алергии.

Избягване на хранителни алергии

 

Най-обещаващото третиране на алергии е избягването на алергени. Това не е възможно във всички случаи. Ако алергията се проявява само за кратък период от време – за този период може да се предпишат облекчаващи състоянието медикаменти. Други опции се прилагат при дългосрочно лечение и трябва да бъдат адаптирани към всеки пациент от ветеринарният лекар.

Резултат с изображение за purina HA

 VET STAR CLINIC -ЛЮЛИН 10 -0888 345 346