Ветеринар в Люлин - VET STAR CLINIC
Ветеринарна клиника Люлин
111111111111111111

ЗАЩО ТРЯБВА ДА ОБЕЗПАРАЗИТЯВАМЕ ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ?

ЦЕННА ИНФОРМАЦИЯ !!! ЗАЩО ТРЯБВА ДА ОБЕЗПАРАЗИТЯВАМЕ ДОМАШНИТЕ СИ ЛЮБИМЦИ ? ТУК ЩЕ НАМЕРИТЕ ОТГОВОР НА ВСИЧКИ ВЪПРОСИ !! НАДЯВАМЕ СЕ ДА ИМАТЕ ВРЕМЕ И ДА ПРОЧЕТЕТЕ НОВА И СИННТЕЗИРАНА ИНФОРМАЦИЯ ПОДГОТВЕНА ЗА ВАС НАШИТЕ КЛИЕНТИ И ЗА ТЯХ НАШИТЕ ПАЦИЕНТИ :

Повечето от стопаните на домашни любимци знаят, че техните кучета и котки са застрашени от инвазиране с тении и глисти. От години сред тях, а и сред голяма част от ветеринарните лекари се е наложило становището, че е достатъчно възрастните кучета да се обезпаразитяват на всеки три - четири месеца, а малките кученца - двукратно през 14 дни.
Повечето от котките, живеещи в апартаменти не са били обезпаразитявани никога през живота им, понеже собствениците не се досещат, че те може да са били заразени още от майката или пък да погълнат яйца на паразити, донесени с полепнали по обувките почва и прах, с пръстта от саксиите за цветя, или пък изяждайки бълхи, гризачи или сурово месо. Стопаните на котки, които излизат навън, знаят, че рискът от опаразитяване е по-голям, но за съжаление и те рядко третират любимците си повече от два пъти годишно.
Много хора вярват, че ако след обезпаразитяване в изпражненията на кучето или котката не се виждат глисти, то животното им е "чисто", а ако има - повтарят третирането след две седмици, смятат проблема за решен и преминават към профилактично третиране на всеки 3 - 4 месеца. За разпространението на тези погрешни схващания спомагат и упътванията на някои медикаменти, които ни съветват да третираме животните веднъж 3 месеца

Защо борбата с паразитите е толкова важна?

Тениите и глистите са сериозна заплаха за здравето, а понякога и за живота на домашните любимци и хората. Механизмите за неблагоприятното им въздействие върху организма са различни при различните видове, но най-общо могат да бъдат сведени до следното:
консумация на жизненоважни за организма витамини, минерали, аминокиселини и енергия,
механично увреждане на стените и лигавицата на червата, при което се нарушава процеса на храносмилане и оползотворяване на храната. Често се стига до повръщане и диария. При масивни инвазии паразитите могат да са толкова много, че да запушат червата с телата си,
паразитите отделят токсични продукти, които нарушават цялостната обмяна на веществата в организма и подтискат имунната система. В резултат на това се забавят развитието и растежа, подтиска се устойчивостта към различните заразни и незаразни заболявания, както и изграждането на имунитет след ваксинации. Опаразитените животни боледуват по-често и по-тежко от заразни, недоимъчни и метаболитни заболявания в сравнение със свободните от паразити,
някои от паразитите имат сложен цикъл на миграция, при която ларвите им се придвижват през стената на червата, черния дроб, диафрагмата, плеврата, белия дроб и оттам отново попадат в червата; така те създават входна врата за инфекции и са предпоставка за сериозни възпалителни процеси в тези органи, включително животозастрашаващи хепатити и пневмонии,
животните често са анемични вследствие подтискане на кръвотворната им система, а някои видове консумират директно кръв.
И това далеч не е всичко.Червата са предпочитано място за живот на паразитите, но има видове, които тясно са се "специализирали" да поразяват други органи и системи. Така например дирофилариите, известни още като"сърдечни червеи" живеят в предсърдията и камерите на сърцето; диктиофимозата е паразитоза на бъбреците; спироцерките - на хранопровода; капилариите - на пикочния мехур и т.н.

Паразитите са опасни и за хората!

Свързано изображение

Повечето хора смятат, че опасна за тях е само кучешката тения, но за съжаление това съвсем не е така. Един друг вид тения, Echinococcus multilocularis, която е паразит по дивите месоядни животни, а също и по котката ( понякога и по кучето ), е също изключително опасна за хора и заразяването с нея нерядко води до смърт. Този вид е откриван в България, но няма данни за разпространението му.
Глистите също могат да бъдат опасни, особено за децата, които най-лесно се заразяват. Ларвните форми на видовете Toxocara spp., Toxascaris spp., Ancilostoma spp. при човека се наричат с общото име "larva migrans" и могат да поразят жизненоважни органи като черен дроб, бял дроб, очи, мозък и т.н.
Тук е мястото да се отбележи, че при опаразитените животни може да липсват признаци на заболяване, а най-опасните за човека тении са толкова малки /само няколко милиметра/, че е много трудно да бъдат забелязани. Факта, че в изпражненията на едно куче не се откриват глисти не значи, че те не си живеят в червата му.

Как се заразяват животните?

Най-общо пътищата на заразяване са следните:
Заразяване по време на бременността и с млякото на майката. Този начин на инвазиране е характерен за някои видове глисти. Важно е да се отбележи, че дори и майката да е била обезпаразитявана преди и по време на бременността, възможността зa заразяване не е напълно изключена поради съществуването на т. нар. "дремещи" ларви, които не се унищожават от никакви медикаменти.
Заразяване чрез поглъщане на яйца. Този "пряк" цикъл на инвазиране отново характерен за глистите. Осъществява се чрез приемане на контаминирана храна, вода, изпражнения, облизване на козината и т.н.
Проникване на ларви през кожата. Ларвите на видовете Uncinaria и Ancilostoma могат да проникнат и през здрава кожа.
Непряко заразяване. По този начин кучетата и котките се заразяват изяждайки животни, риби или органи от тях, съдържащи ларвите на паразитите. Този начин на заразяване е характерен за всички тении и е възможен при някои глисти. Изяждайки бълхи, кучетата и котките се заразяват с тенията Dipilidium caninum, която е най-често срещаната при тях.

Как се заразяват хората?

Резултат с изображение за как се заразяват хората с паразити

Поглъщане на яйца на паразитите. Това може да стане при пряк контакт с животните, по козината на които има яйца на паразити или чрез поглъщане на яйца, намиращи се в околната среда - например ядене на неизмити плодове и зеленчуци, поглъщане на пясък и пръст от деца, лоша лична хигиена и пренос на яйца "от ръцете към устата" и др.
Анкилостоми и унцинарии могат да инвазират хората през кожата и да доведат до така наречения синдром "кожна ларва мигранс" например когато ходят боси, лежат на влажна земя и т.н. Тези случаи са сравнително редки.

Как да предпазим домашните любимци от заразяване?

Да предпазим домашните любимци от заразяване с глисти е практически невъзможно, поради няколко причини:
Високата плодовитост на паразитите. Една женска токсокара например отделя до 200 хиляди яйца дневно, а в червата на едно средно инвазирано куче има няколко десетки екземпляра.
Изключителната устойчивост на яйцата във външната среда - могат да преживеят там от няколко месеца до година.
Наличието в организма на животните на т.нар. "дремещи ларви", които не се влияят от никакви медикаменти. За да сме сигурни, че една кучка ще роди свободни от глисти малки, то тя трябва да приема медикаменти в продължение на 40 дни последователно по време на бременността си.
Големия брой безстопанствени кучета, както и такива които не се обезпаразитяват от стопаните им.
За разлика от много други страни у нас никой не почиства изпражненията на домашните си любимци. А почистването на околната среда би трябвало да бъде задължение на всеки собственик на куче. Така замърсената с фекалии почва дълго служи като резервоар на заразата, т. е. животните постоянно ще се инвазират въпреки редовното обезпаразитяване.
По-лесно е да се предпазят домашните любимци от заразяване с тении. Както беше споменато по-горе, единственият начин да се заразят животните е чрез изяждането на сурови вътрешни органи от животни или сурова риба.. Кучетата, които у дома никога не консумират сурова храна също не са застраховани от инвазиране, поради възможността да намерят "нещо вкусно" в парка, на полето, на улицата , около блоковете и т. н. Фактът, че бълхите са междинен гостоприемник на тенията Dipilidium caninum е още една причина да се борим с тях.

Как да предпазим хората от заразяване?

Редовното обезпаразитяване с подходящи медикаменти ще бъде гаранция, че нашите домашни любимци са свободни от паразити и контакта с тях ще бъде безопасен. Добрата лична хигиена и избягване консумацията на неизмити плодове и зеленчуци е от изключително значение.

Защо обезпаразитяване веднъж на 3 - 4 месеца или "когато се сетим" не е достатъчно?

Резултат с изображение за drontal plus

Третиране веднъж на три месеца е според мен неразумно дълъг и с нищо необоснован срок за противопаразитно третиране. На паразитите е необходимо много по-малко време за да се развият от яйце до възрастен паразит, снасящ яйца и опасен за животни и хора. Така например най-малкият срок, за който кучешката тения се развива от яйце до възрастен индивид е 35 дни /3/, а Echinococcus multilocularis, считан от някои за най -смъртоносния за човека паразит съзрява за 28- 35 дни./5/. Тениятя Dipilidium caninum достига полова зрелост за един, един и половина месеца /1,2/. Кратко е и времето за съзряване на глистите. То е около три седмици за анкилостомите, 3 - 4 седмици за токсокарите и около два месеца за токсаскарите. /1,2/.
Тук е необходимо да се отбележи, че лекарствата действат само на паразитите, намиращи се в червата. Никое от тях не действа на яйцата, а само някои убиват странстващите из организма ларви. Няма лекарства, които да предпазват от заразяване. Всички те действат само кратко време след като са били приложени.
От всичко казано до тук следва, че кучетата и котките трябва да се обезпаразитяват на всеки месец, както това се препоръчва в някои страни, например САЩ. Разбира се това изисква повече грижи и разход на пари, но крайната цел е запазване здравето на животните и на хората, което няма цена. Повечето от медикаментите са доказано безвредни за домашните любимци.
Новородените кученца трябва да се обезпаразитяват за първи път при навършване на 2 -3 седмична възраст. При наличие на паразити третирането се повтаря на всеки 2- 3 седмици до пълното им ликвидиране, а след това веднъж месечно.

Какъв медикамент да изберем?

Резултат с изображение за advantixИзборът на медикамент зависи от възрастта на животното, физиологичното състояние (бременност, кърмене), здравословното състояние, и други, както и от предпочитанията и информираността на ветеринарния лекар и стопаните. Важно е да се знае, че някои медикаменти са опасни за определени породи, а при други - разликата между лечебната и токсичната доза е много малка. Цената също е важна , но тя в никакъв случай не бива да е определящ критерий за избор на едно или друго лекарство. Всички противопаразитни препарати се дозират според теглото на животното. Изключително важно е дозите да се спазват и да не се занижават, за да не създадем устойчиви на медикаментите паразити.

Резултат с изображение за cestal

VET STAR CLINIC TEAM -Люлин 10 -0888345346
Д-р Evgeny Evtimov
Д-р Радослав Веселинов